Fodrász képzés

(OKJ száma: 54 815 01)

A fodrász képzés érettségihez kötött. Iskolánkban a nálunk végzett 12. évfolyam után az érettségivel az 52 815 03 férfi fodrász-borbély mellék szakképesítés, valamint a beépített szakmai alapozó tárgyak miatt +1 év alatt megszerezhető a fodrász végzettség.

Amennyiben más iskolában végzett 12. évfolyam után szeretne valaki iskolarendszerben fodrásznak tanulni, úgy a képzés 2 évet vesz igénybe.

A fodrász képzés komplex szakmai vizsgával zárul

1. vizsgatevékenység: Modern-klasszikus-divat frizura, hajvágás, szárítás modellen
2. vizsgatevékenység: Borotválás teljes arcfelületen, modellen
3. vizsgatevékenység: Női alaphajvágás: 1.Kompakt forma hajvágása szárítás nélkül
2.Lépcsőzetes forma hajvágása, szárítás ugyanazon az 1-es modellen vagy babafejen
4. vizsgatevékenység: Női hajfestés, melír-blanche alkalmazásával, hajvágás, hajszárítás
a lépcsőzetes hajvágás modelljén vagy babafejen
5. vizsgatevékenység: Dauercsavarás babafejen
6. vizsgatevékenység: Női alaphajvágás: 4.Fentről lefelé hosszabbodó forma hajvágása szárítás
nélkül, 3.Uniform forma hajvágása, szárítás ugyanazon a modellen vagy babafejen
7. vizsgatevékenység: Konyt-alkalmi frizura kialakítása
8. vizsgatevékenység: Komplex írásbeli feladatsor
9. vizsgatevékenység: Komplex szóbeli tételsor

Amit a fodrász szakmáról tudni kell:

A legtöbb ember szereti a szép és esztétikus dolgokat, főleg, ha magán hordhatja azokat. Ilyen lehet a frizuránk is, azt elkészíteni azonban nem mindenkinek van érzéke. Ebben vannak segítségünkre a fodrászok, akik a frizurakészítés minden fortélyát ismerik. A fodrászat nincs nemhez kötve. Manapság egyre több férfi választja magának ezt a hivatást. Sőt, ha belegondolsz, régen a borbélyok elsősorban férfiak voltak. Később lett ez amolyan női szakma, viszont most már óriási számban találunk férfi fodrászokat is. Híres mesterfodrászaink közül is sokan férfiak.
A fodrászipar története bizonyítja, hogy a borbélyok és fodrászok minden történelmi korban foglalkoztak a különféle haj- és szakállviseletek formázásával, fésülésével, a haj ápolásával és kezelésével. Már a régi görögök is…, szoktuk mondani, szinte minden modern dolog történeti hátterét kutatva. És tényleg: az athéni fodrásziskolában a tanulók a haj és szépségápolás mellett, művészi tökéletességre emelték a kedvelt kontyos hajviselet fésülését. A középkorban külön borbélycéhek működtek, majd a XIX. században létrejöttek a fodrászipari testületek.

Mit csinál egy fodrász?

Mindenekelőtt jó, ha tudod, hogy ez egy olyan munka, amit álló testtartásban, zárt helyiségben végzel, s kisebb fizikai igénybevételnek is ki vagy téve nap mint nap. Fodrásznak lenni nem csupán hajvágást jelent. Ezen túl, ha fodrász leszel, a következő feladatokra számíthatsz: tartós hullám (vagy ahogy ismerjük, dauer) készítése, hajfestés, szőkítés, melírozás, hajszárítás, borotválás, paróka készítése vagy akár tanácsadás. Továbbá tudnod kell bánni az emberekkel, hiszen velük fogsz dolgozni, és bizonyos adminisztrációs feladatokat is el kell majd látnod. A fodrászok többsége vállalkozóként dolgozik, így jártasnak kell lenned bizonyos vállalkozási és gazdasági területeken is, menedzselni kell tudnod önmagad.
Ahhoz, hogy fodrász lehess, bizonyos szakmai követelményeknek is meg kell felelned, például rendelkezned kell a szükséges szinten egészségügyi ismeretekkel, ismerned kell, hogy milyen haj- és fejbőrtípusok léteznek, aztán a használható hajmosó- és hajápoló szereket és más vegyi anyagokat. Jártasnak kell lenned a haj divattörténetében is! Képes kell, hogy légy hajvágásra, hajszín változtatásra, a megfelelő hajviselet kiválasztására (ami persze, a vendég arcformájától, hajtípusától, hajminőségétől… stb. is függ). És ami szintén elengedhetetlen követelmény, hogy betartsd a higiéniai, munkavédelmi, tűzrendészeti és környezetvédelmi előírásokat. Egyszóval, amint látod, itt is jócskán vannak elvárások, de ne ijedj meg! Minden foglalkozás jár legalább ennyi feltétellel, s ami még lényegesebb, mindenki képes azokat teljesíteni, ha tényleg szeretné.

Milyen képességekkel kell rendelkezned?

Szükséged van jó esztétikai érzékre, esztétikailag kielégítő megjelenésre (akárkire ugyanis nem bízza rá magát az ember, fontos, hogy a fodrásznak is megnyerő, azaz ápolt legyen a külseje), jó kézügyességre, viszonylag gyors munkatempóra (hiszen egy hajvágás nem tarthat órákig, az emberek nem annyira türelmesek), önálló munkavégzésre, jó kapcsolatteremtő képességre, színérzékre, végül, de nem utolsó sorban pedig udvarias magatartásra.

Tantárgyak:

Az ágazati kerettanterv tartalmazza.

Mikor nem lehet valakiből fodrász?

Sajnos, vannak olyan tényezők, melyek megakadályozhatnak abban, hogy fodrász légy (ezek zömmel szakorvosok véleménye szerint gátolhatnak meg a dologban)! Gond lehet, ha mozgásszervi problémákkal rendelkezel, az állandó állás miatt. Krónikus légzőszervi betegségek, allergiás hajlam, a kéz krónikus bőrelváltozásai, beszédértést akadályozó halláskárosodás (ezt persze, egyénileg bírálják el), krónikus fül- és szemgyulladás, epilepszia, rossz látásélesség (még szemüveggel is), színtévesztés, ezek sajnos mind akadályozhatnak abban, hogy fodrász lehess. Ebből következik, hogy a képzésben akkor vehetsz részt, ha megfelelsz egy kötelező szakmai egészségi alkalmassági vizsgán. Szakmai előképzettségre nincs szükséged, viszont érettségizned kell ahhoz, hogy elkezdhesd ezt a sulit.

Hivatalos adatok:

Az Országos Képzési Jegyzékben szereplő, állam által elismert középfokú szakképesítés. Fodrász OKJ száma: 54 815 01. Felügyelő minisztérium: NGM. A szakmai és vizsgakövetelményeket tartalmazó rendelet és a kerettanterv megtalálható az NSZFI honlapján. A képesítéshez rendelt munkakör foglalkozás: FEOR 5211.