Határtalanul! – pályázat

Elindult iskolánkban a Határtalanul! program megvalósítása. hlogo

Tizenegyedikeseink izgatottan várják a novemberi találkozást és a közös munkát, programokat a gútai fodrász- és kozmetikustanulókkal. A program októberi eleme volt a Mi, magyarok kiállítás megtekintése, melyre a kiállítás létrejöttének második évfordulóján került sor. Ennek köszönhetően sok érdekesség és látványosság várt minket. A látottakról a 11/c-sek számolnak be: A Határtalanul! pályázat keretein belül részesei lehettünk egy érdekes és egyben izgalmas kirándulásnak a Magyarság Házában. A korabeli ruhák felpróbálása után szem- és fültanúi lehettünk egy rendhagyó irodalomórának, amelyet a Kávészünet nevet viselő együttes által megzenésített versekkel tettek színessé. Az előadást követően végignéztük a Mi, magyarok kiállítást, ami rengeteg új és hasznos információval szolgált. Úgy gondolom, hogy társaim és saját magam nevében is elmondhatom, hogy nagyon élveztük ezt a tanulmányi, de mégis interaktív időtöltést. (T.Z.)

A “Mi, magyarok kiállítás” a Kosztolányi Dezső által kiválasztott 10 legszebb szó köré szerveződik:hat2

  • Anya
  • Gyöngy
  • Szűz
  • Ősz
  • Kard
  • Vér
  • Csók
  • Sír
  • Láng
  • Szív

Ezeknek a szavaknak, a hozzájuk kapcsolódó képeknek, a látni- és hallani/hallgatnivalóknak segítségével minden látogató kap egy képet arról, milyenek is vagyunk mi magyarok. Nekem nagyon tetszett az összes terem, különösen az ősz szó termei. Legjobban mégis az utolsó terem tetszett, a szív szóé, mely a magyar sportsikereket idézi fel. Témakörei: -labdajáték -magyarok az olimpián -gombfoci. (J.S)

Kellemes hangulatban telt a napunk a Magyarság múzeumában. A csapat szerintem mar most harmonikusan tudott együttműködni es remekül szórakoztunk. Talán az egyik legjobb része a napnak az volt, amikor együttes erővel próbáltuk megfejteni a tökéletes pörkölt receptjét, vagy amikor régies ruhákba öltözhettünk. Kíváncsian várom az elkövetkezendő programokat. (K.K)

A Magyarság Házában egy nagyon érdekes kiállításon megismerhettünk sokoldalúan és többet megtudhattunk a magyarok történelméről,irodalmáról,a magyarok világszerte híres találmányairól és hagyományos ételeiről is. Láthattunk és hallhattunk híres magyar verseket. Próbára tehettük tudásunkat a magyar ételek ismeretében. Kipróbálhattuk az egyik leghíresebb magyar találmányt, a Rubik-kockát és rengeteg változatát. Megtudhattuk, miről és mitől is híresek a magyarok és hogy mi tesz minket magyarrá. (B.B)

Fotók: Szeless Péter profi illetve a résztvevők amatőr képe

 

Haj- és sminkvarázslat Gútán és Pesterzsébeten

Haj- és sminkvarázslat Gútán és Pesterzsébeten Ősszel vendégfogadás Erzsébeten, tavasz végén utazás, megismerkedés a partneriskolával és Gútával, a magyarlakta csallóközi kisvárossal, gyakorlás és verseny: szuper együttműködés!
A Határtalanul!-projekt keretében Szlovákiában, a gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolában vendégeskedett a BKSzC Erzsébet Királyné Szépészeti Szakgimnáziumának hatfős, 11. évfolyamos kozmetikustanulókból álló diákcsoportja. A kedves kisváros, a meseszép iskolai környezet, a barátságos fogadtatás, a remek együttműködés megkoronázása volt a május 24-i verseny (mottó: „Angyalok és démonok”). Hat gútai és hat budapesti tanuló alkotott vegyes csapatokat, a versenyre történő felkészülésben a határokat és távolságot nem ismerő internetes kapcsolattartás és a közösségi oldalak segítették a diákokat. Az elkészült magas színvonalú „termékek”, azaz a versenymunkák, mint a képeken is látható, önmagukért beszélnek. A közös programok megvalósítását (novemberben a szlovákiai magyar diákok jártak Budapesten, részt vettek az Erzsébet-napi programokban, versenyben, gálán is) az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából kiírt pályázaton elnyert támogatás tette lehetővé.
A vidék természeti szépségei, építészeti értékei, a megismert emberek vendégszerető kedvessége és értékrendje, az ízes csallóközi magyar beszéd, a szakmai tapasztalatcsere, a kirándulások és a közös munka maradandó élményt jelentettek a résztvevők számára. A „sisys” diákok hazatérve élménybeszámolóval fűszerezett prezentációval mutatták be a sikeres programot, történelemből és szakmai tárgyaikból egy-egy ötössel lettek gazdagabbak, s nem utolsósorban kedvet csináltak alsóbb évfolyamos diáktársaiknak a következő pályázatokhoz.

A vendégeskedés során készült képek itt láthatók.

Beszámoló

Video

Újságcikk 

ESTV Pesterzsébet