Kozmetikus képzés

(OKJ szám: 54 815 02)

A kozmetikus képzés az érettségi bizonyítvány megszerzése után

 sajátítható el. Iskolánkban a nálunk végzett tanulók az érettségi vizsga után az érettségivel az 52 815 04 szépségtanácsadó mellék szakképesítést, valamint a beépített szakmai alapozó tárgyak miatt +1 év alatt a kozmetikus képesítést is megszerezhetik.

Amennyiben már máshol megszerzett érettségi bizonyítvánnyal szeretne valaki iskolarendszerben kozmetikusnak tanulni, úgy a képzés 2 évet vesz igénybe.

A kozmetikus képzés komplex szakmai vizsgával zárul

1. vizsgatevékenység: Idegen modell diagnosztizálása és kezelési terv készítése
2. vizsgatevékenység: Tartós szempilla- szemöldökfestés sorsolt modellen
3. vizsgatevékenység: Kozmetikában alkalmazott elektrokozmetikai alapkészülékek használata
4. vizsgatevékenység: Saját modell kezelése a központilag kiadott kezelési terv minta alapján
5. vizsgatevékenység: Tartós smink készítés plasztikon vagy speciális arc és/vagy testkezelés saját
modellen előre elkészített kezelési terv alapján
6. vizsgatevékenység: Alkalmi smink készítése tincses vagy soros műszempilla felhelyezésével
saját modellen
7. vizsgatevékenység: Komplex írásbeli feladatsor
8. vizsgatevékenység: Komplex szóbeli feladatsor

Amit a kozmetikus szakmáról tudni kell:

Az Országos Képzési Jegyzékben szereplő, állam által elismert középfokú szakképesítés. Nappali és esti tagozaton megszerezhető két éves képzés. Elméleti és gyakorlati részből épül fel. A kozmetikus képzés iskolánkban hosszú múltra tekint vissza, 60 esztendeje folyik, jeles, neves kozmetikusok végeztek itt. Sokan kozmetikusi tevékenységük mellett híres sminkesek, hírük világszerte ismert.
Maga a kozmetika szó (mely görög eredetű szóból származik) szépségápolást jelent. Elsődleges feladatunk a bőr ápolása, mely ma már az arcon kívül az egész testre kiterjed. A kozmetikus szolgáltat, így az emberekkel való foglakozás során szükséges a megfelelő kommunikáció, valamint az együtt érző képesség és természetesen az udvariasság. Munkánkhoz tartozik a vendégek szépségének kiemelése, fokozása a sminkelés is, ezért esztétikai érzékre szükség van. Képzésünk kibővül elektrokozmetikai elméleti és gyakorlati oktatással, testkezelésekkel.
A szakmai bizonyítvány megszerzése után lehetőség van továbbtanulni főiskolán is, amely speciális Szakoktatói Diplomát nyújt, 5 év gyakorlat után pedig Mester vizsga letételére is van lehetőség.

Mit csinál egy kozmetikus?

Az arc, a nyak, a dekoltázs vagy akár a teljes test bőrének kezelését végzi különféle krémekkel, illetve elktrokozmetikai gépekkel, eszközökkel. Szempillát, szemöldököt fest, szemoldököt formáz, sminket készít, epilál-depilál, tanácsadást végez. A kozmetikusok többsége vállakozóként dolgozik, így a kozmetikus jártas bizonyos vállakozási és gazdasági területeken is, mendzseli önmagát (reklám, marketing).

Tantárgyak:

Az ágazati kerettanterv tartalmazza.

Mikor nem lehet valakiből kozmetikus?

A képzésben való részvétel szakmai egészségügyi alkalmassági vizsgálathoz kötött. Az alábbi egészségi problémák esetén a szakképesítés megszerzése nem lehetséges (ill. nem ajánlatos): a statikai rendszer és a mozgásszervek azon elváltozásai, amelyek a munkavégzést akadályozzák (szakorvosi vélemény alapján) a szív és a keringési rendszer súlyosabb elváltozásai (szakorvosi vélemény alapján) krónikus légzőszervi problémák, allergia.

Hivatalos adatok:

Az Országos Képzési Jegyzékben szereplő, állam által elismert középfokú szakképesítés. Kozmetikus OKJ száma: 54 815 02. Felügyelő minisztérium: NGM. A szakmai és vizsgakövetelményeket tartalmazó rendelet és a kerettanterv megtalálható az NSZFI honlapján. A képesítéshez rendelt munkakör foglalkozás: FEOR 5212.